arrow_drop_up arrow_drop_down

Content maken met Canva

Naast mooie plaatjes geschoten door een fotograaf, maken wij ook graag zelf onze content. We werken met een geweldig programma, Canva. Heel veel mensen gebruiken Photoshop en Illustrator, heel fijn als je daarmee kan werken. Maar niet iedereen is gewend om met dat soort programma’s te werken. Daarom is Canva een top alternatief. 

Canva is een gratis programma dat je via internet gebruikt op je laptop of computer. Er is voor je smartphone ook een Canva app die je kan downloaden. Met de gratis versie van Canva kun je al heel veel dingen maken en ontwerpen. Canva Pro heeft een aantal extra features die wellicht handig zijn voor je bedrijf om te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld dat je gemakkelijker de achtergrond transparant kunt maken en dat je met een druk op de knop je ontwerp in verschillende formaten kunt veranderen. 

De mogelijkheden binnen Canva

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in Canva. Zodra je bent ingelogd kom je op het startscherm terecht. Hier heb je direct de mogelijkheid om een nieuw design te maken, maar je vindt hier ook je huidige designs. Aan de linkerkant vind je een menu waar een aantal opties staan. Hier heb je de mogelijkheid om naar al je ontwerpen te navigeren, sjablonen te kiezen, foto’s te bekijken, je branding in te stellen in Canva en een team aan te maken. 

Onder dit menu staat nog het kopje mappen. Onder deze kop is het mogelijk om mappen aan te maken. Handig als je bepaalde ontwerpen wil scheiden van elkaar en bepaalde ontwerpen juist bij elkaar wil houden. 

Laten we nu een design gaat maken

Bedenk voordat je gaat beginnen met een design goed wat je wil gaan maken. Canva heeft heel veel opties als het gaat om ontwerpen. Zo kun je kiezen voor een poster, een logo, een flyer, een visitekaartje, een social media post en nog veel meer. Dit zijn allemaal vooraf gemaakte designs/formats die je kunt gebruiken. Deze designs kun je heel gemakkelijk aanpassen met je eigen afbeeldingen en kleuren. 

Het kan zijn dat je een design wil maken met een specifieke afmeting, dan kun je de optie aangepaste afmetingen gebruiken. Canva geeft dit meestal in pixels aan, maar het is ook mogelijk in millimeters en centimeters. 

Voor het voorbeeld gebruiken we een standaard design, het social media bericht. Er opent een scherm met daarin het format voor een social media bericht. Canva geeft een aantal templates weer waar je uit kan kiezen of je gaat het social media bericht helemaal zelf ontwerpen. 

Als je een design gaat maken dan zie je hier weer aan de linkerkant een menu staan. Dit menu geeft je een aantal opties tijdens het maken van je design. Je kunt elementen, tekst en kleuren toevoegen aan het social media bericht. Ook kun je een eigen afbeelding toevoegen door er een te uploaden van je computer of telefoon af. 

Het ontwerp is klaar

Als je klaar bent met je design dan kan je het gaan downloaden om te gaan gebruiken. Er zijn 3 opties om je design te downloaden: PNG, JPEG en PDF. Als je Canva Pro gebruikt dan is het mogelijk om je design als een geanimeerde film of GIF te downloaden. 

Het is ook mogelijk om je design gelijk vanuit Canva te delen. Je kunt je design met andere mensen delen door hun e-mailadres in te vullen. Er is ook een mogelijkheid om een link van het design te gebruiken bijvoorbeeld in e-mails of andere berichten. 

Over de schrijver
Ik ben Francina en eigenaar van Toolenberg B.V. Zelf ben ik al langer dan 30 jaar ondernemer. Mijn eerste bedrijf was een schoonmaakbedrijfje waar ik voor de hele straat schoonmaak klussen uit handen nam. Later had ik een naaischool en werkte ik als kleermaakster voor heel veel klanten. Mijn eerste bedrijf wat ingeschreven was bij KvK was Fashion Solution, een bedrijf waar we mediator waren tussen opdrachtgever en kandidaat en wij W&S van mensen. Ik heb dat met veel passie gedaan tot 1 april 2018, daarna heb ik mijn bedrijf verpacht. Per 1 juni 2018 ben ik actief met mijn nieuwe bedrijf aan de slag gegaan Master Your Business Moves. En per oktober 2019 ben ik gestart met een nieuw bedrijf Tot de Macht Drie
Reactie plaatsen